Neden Yanıyoruz?

Türkiye’de son yıllarda çok sayıda endüstriyel yangın meydana gelmiştir. Küçük-büyük birçok sanayi tesisinde yaşanan yangınlar birbirinden farklı nedenlere dayanıyor. Tradea Enerji olarak bu yangınlara sebep olan faktörlerin en baskın olanına değineceğiz.

Majör Neden: Elektriksel Kıvılcımlar

2022 yılı Kimya Mühendisleri Odası Endüstriyel Yangınlar ve Patlamalar Raporu’nda yer alan bilgiye göre, tutuşturma kaynağı tespit edilen yangın ve patlamalarda %49’luk oranıyla elektriksel kıvılcım kaynaklı olanlar ön plana çıkmaktadır. (Elektriksel Kıvılcım: Elektrik tesisatında ve elektrikli aletlerden çıkan kıvılcımın yanıcı maddeleri tutuşturması)

En Tehlikeli Kıvılcım: Yıldırım Darbeleri

Bir metal tankın yakınına yıldırım düşerse, tanklar iyi şekilde topraklanmış ise yıldırımla beraber yükünü toprağa boşaltır fakat tank içerisindeki petrol, patlayıcı madde veya benzeri malzemeler yükünü bağlı tutmaya devam eder. Yıldırım sonrası yavaşça nötrleşmeye başlayan bu yükler depolanan malzemeyle tank arasında kıvılcım oluşturur ve uygun bir deşarj yolunun bulunmadığı durumda patlama ile yangına sebep olur.

Yangın Riskini Azaltan Çözüm:

İzoleli Yıldırımdan Korunma Sistemleri

Endüstriyel tesislerde yıldırıma karşı daha emniyetli bir deşarj yolu sağlayan DEHN izoleli yıldırımdan korunma iletkeni ve izoleli yakalama ucu sistemiyle tanışın.

Destekleyici Ürün: DEHNsolid

200 kA Koruma İle Sınıfının En İyisi

SparkGap teknolojisi ile donatılmış DEHNsolid B sınıfı parafudr, IEC 62305 standardına göre en yüksek yıldırımdan korunma seviyesinden (LPL 1'den) bile daha yüksek koruma sağlamaktadır. Bina ve endüstriyel tesislerden, yenilenebilir enerji sistemlerine kadar birçok alanda yıldırıma karşı kullanılabilecek en etkili üründür.

Kaynakça

[1] https://www.kmo.org.tr/resimler/ekler/bf75f1541e47b5c_ek.pdf

[2] https://faraday.emu.edu.tr/eeng224/Papers/Lightning.pdf

Yorumlar

İlgili Postlar