Yaz ve Kış Birbirine Karışacak: El Nino Geliyor

Ankara’da ağaçlar devrildi, çatılar uçtu. Balıkesir’de şiddetli sağanak sel ve su baskınlarına sebep oldu. Nevşehir’de meydana gelen dolu nedeniyle binlerce dekar tarım arazisi zarar gördü. Tüm bu saydığımız hava olayları Mayıs ayında meydana geldi. Tradea Enerji olarak “El Nino nedir, nelere yol açar” sorularına cevap vereceğiz.

El Nino Üçlüsü: Sağanak, Fırtına, Sel

El Nino dünyada gözlenen en güçlü periyodik iklim dalgalanması olup Doğu ve Orta Pasifik Okyanusu‘ndan hareketle dünya genelinde birbirini tetikleyen aşırı hava muhalefetlerine neden olmaktadır. El Nino sonucunda öldürücü fırtınalar, seller, donlar, orman yangınları ve kuraklıklar meydana gelmektedir.

Uzmanlar Uyardı: Türkiye’ye Geliyor!

Meteoroloji uzmanları El Nino'nun Haziran ayından itibaren Türkiye'de görülmeye başlayacağını ve yaz aylarının normalin altında sıcaklık ve yağışla geçeceğini ifade etti. Buna göre Haziran ayı yer yer yağışlı ve serin, Temmuz ayı sıcak ve kurak, Ağustos ayı yer yer yağışlı ve normalden serin, Eylül ayı ise yağışlı ve serin bir tabloya sahne olacak.

Yıldırım Kaynaklı Zarar Milyonlarca Doları Bulabilir

18 Mayıs Science dergisinde yayımlanan araştırma, El Nino’nun küresel ekonomiye trilyonlarca dolar zarar verebileceğini gösteriyor. Böyle bir durumda ülkemizde sadece yıldırım kaynaklı zararların milyonlarca doları bulabileceğini tahmin etmek zor değil.

Tradea Enerji Güneş ve Rüzgar Enerji Santrallerini
Yıldırım ve Aşırı Gerilime Karşı Koruyor

Yıldırımların en çok zarar verdiği sistemlerin başında açık alanda ve tamamen korunaksız durumda olan Güneş ve Rüzgar Enerji Santralleri gelmektedir. Tradea Enerji DEHN Türkiye Distribütörü olarak bu sistemleri hem iç hem dış noktada meydana gelebilecek hasarlara karşı uluslararası standartlara uygun şekilde koruma altına alır.

IEC 62305 standardı kapsamında alçak gerilim parafudrlar ve izoleli yıldırımdan korunma sistemleriyle kombin koruma oluşturarak yıldırıma karşı daha emniyetli bir deşarj yolu sağlanır.

Destekleyici Ürün: DEHNdetect

Sistemler anbean kontrol altında!

DEHNdetect, rüzgar türbinleri başta olmak üzere, yatırım maliyetinin yüksek olduğu proje ve tesislere isabet edecek yıldırım darbelerinin gerçek zamanlı olarak tespit ve analizini sağlar. Bakım ve servis planlamalarının yapılmasına, gereksiz onarım maliyetlerinin önüne geçilmesine olanak tanır.

Yorumlar

İlgili Postlar